Geluidsoverlast?

Jij en je leraar zijn heel blij als je regelmatig oefent. Het kan zijn dat andere betrokkenen daar anders over denken. Vooral huisgenoten en buren kunnen bezwaar maken tegen de geluiden die je daarbij voortbrengt. Een aantal heel eenvoudige tips om je te helpen daarmee om te gaan.

 

Isolatie aan de bron; zorg dat je minder geluid maakt.

 

  • Allereerst is het sowieso een uitstekend idee om de techniek van het zacht spelen onder de knie te krijgen. Het is moeilijker dan hard spelen maar dat is ook het enige nadeel. Investeer daar tijd in.
  • Er bestaan hulpmiddelen om minder geluid te maken: geluiddempende tassen en koffers. Hoe effectiever, hoe duurder. Een saxpartner kost € 350 maar werkt uitstekend en biedt ook nog eens een prima speelervaring door wat slimme elektronica. Een tas kost rond de € 100 maar laat meer geluid door. Dempers voor in de beker of zelfs in mondstuk of hals werken veel minder goed dan een opgerolde theedoek in het bovenste stuk van de beker, zijn duurder, worden vies en zijn stukken onhandiger. Op hotelkamers drapeer ik altijd een dekbed om me heen, dat werkte goed genoeg.

 

Andere maatregelen.

 

Je kunt de plek waar je speelt isoleren. Eierkartons en noppenschuim dempen de akoestiek maar laten niet minder geluid door. Het enige dat echt dempt is gewicht en het voorkomen van contactgeluid. Een kamer in een kamer bouwen is het beste maar prijzig. Er zijn kant- en klare speelcabines te koop, soms zelf tweedehands. Die functioneren prima maar zijn ook duur.

 

Afspraken.

 

Maak afspraken over de tijden waarop en hoe lang je per keer speelt. Mensen waarderen het als je begrip voor hun kant van de zaak toont. Niet communiceren is een garantie voor problemen. Kijk of er in je buurt een plek is waar je kunt studeren. In buurtcentra zijn vaak mogelijkheden, ook bestaan er repetitiecentra voor muzikanten en bandjes.