Een nieuwe sax of een gebruikte?

Een vraag die me vaak gesteld wordt, is of je beter een nieuwe sax kan kopen of juist een gebruikte. Het antwoord daarop is niet zo makkelijk te geven, maar de argumenten voor de ene of de andere keuze zijn wel helder te onderscheiden.

  • De prijs: een gebruikt instrument is doorgaans aardig wat goedkoper dan het vergelijkbare nieuwe instrument.
  • Bespeelbaarheid: oudere instrumenten kunnen soms naar verhouding moeilijker aanspreken en stemmingsproblemen hebben. Een goede reparateur kan daar veel aan doen maar niet alles.
  • Karakter: het kan zijn dat je, zeker als je al een paar jaar speelt, op zoek bent naar iets specifieks. Dat kan om uiterlijk gaan maar doorgaans gaat het daarbij om de klank. Sommige oudere Amerikaanse instrumenten hebben een zeer specifieke klank; als je die nou net heel mooi vindt, is dat van invloed op je keuze en wordt het dus een gebruikte.
  • De prijs, deel 2: sommige oudere instrumenten zijn zo geliefd dat ze duurder zijn dan vergelijkbare nieuwe. Voor Selmer saxofoons uit de jaren ’50 worden nu prijzen betaald die boven de huidige nieuwprijs liggen; die instrumenten zijn objectief gezien ook echt heel goed, maar het is ook een kwestie van smaak.