Altsax, tenorsax of eerst blokfluit?

Veel mensen komen met de vraag met welk instrument je moet beginnen. Het antwoord daarop is verbluffend eenvoudig: met het instrument dat je aanspreekt.

Als je helemaal valt voor de klank van een tenorsax is er geen enkele reden om altsax of blokfluit te gaan spelen. Verspilde energie en een weg die zonder twijfel naar frustratie en afhaken leidt. Blokfluit kan overigens echt fantastisch klinken maar dat is een ander onderwerp.

Als mensen bij mij voor een proefles komen, laat ik ze eerst de verschillende instrumenten zien, daarna laat ik ze horen en tot slot mogen ze er zelf een of meer proberen.

Maakt het echt niet uit?

Er zijn wel redenen te bedenken om als absolute beginner niet voor sopraan of bariton te kiezen. Voor sopraan heb je veel ademsteun en een erg goed gehoor nodig en een bariton is een zwaar ding en vraagt heel veel lucht. Toch moet je het niet uitsluiten. Als iemand echt helemaal verliefd is op de klank van een bepaalde toeter, moet hij/zij er gewoon voor gaan. Het is sowieso verstandig er eerst eentje te huren en als het niet lukt kan je doorgaans zonder problemen van instrument wisselen bij de verhuurder. Bij de goede wel, in elk geval….